Skip to main content

De traditionele Italiaanse en Franse keuken zijn erg geliefd, maar de populariteit van de Aziatische keukens neemt ook steeds meer toe. Vooral gerechten uit het land van de rijzende zon worden frequenter gegeten. Maar waar komt de stijgende bekendheid van deze keuken ineens vandaan?

De ingredienten

In de Japanse keuken wordt met verse en seizoensgebonden producten gewerkt, waardoor iedere periode andere ingrediënten centraal staan. De ingrediënten zijn niet alleen afhankelijk van het seizoen, maar ook de kwaliteit speelt een belangrijke rol. Omdat het per seizoen verschilt welke producten van hoog niveau zijn, kunnen de gerechten ieder jaar voldoende afgewisseld worden.

Typerend voor de Japanse keuken is dat er niet veel verschillende ingrediënten in een gerecht verwerkt zitten. De producten die Japanners gebruiken, bereiden zij op diverse manieren voor. Hierdoor worden alle ingrediënten gebruikt, maar hebben wij nooit het idee dat het gerecht slechts uit een aantal ingrediënten bestaat. Voor de meeste Japanners is het als het ware een sport geworden om met zo min mogelijk ingrediënten een ultiem gerecht te serveren.

Het uiterlijk van de gerechten

Japanners besteden niet alleen veel aandacht aan de kwaliteit van de gerechten, ook aan het uiterlijk wordt met veel toewijding gewerkt. De meeste gerechten zien er zo mooi uit, dat het bijna zonde is om ze op te eten. De gerechten worden in kleine porties geserveerd, omdat het woord subtiel centraal staat in deze keuken. Het worden van een goede Japanse chef vergt veel tijd en energie. Er zijn niet voor niets speciale opleidingen die gevolgd moeten worden, voordat je jezelf een echte sushichef mag noemen. Hieruit blijkt wel hoe belangrijk perfectie in deze keuken is.

Variatie in de keuken

Hoewel de meeste Japanse gerechten met weinig ingrediënten bereid worden, biedt deze keuken wel een gevarieerd en uitgebreid aanbod van gerechten. Hierdoor zal vrijwel iedereen een echte liefhebber van de Japanse keuken kunnen zijn. Ga eten bij een Japans restaurant en geniet onder andere van sushi, grill- en visgerechten. Ben je vegetarisch? Niet getreurd: ook jij kunt van deze keuken genieten.

Gezonde gerechten

Japanse gerechten zijn gezond, omdat de ingrediënten uit deze keuken niet extreem lang gekookt worden. Daarnaast maken Japanse chefs geen gebruik van zware sauzen en ook boter en room worden zoveel mogelijk vermeden.

Nieuwsgierig geworden naar de Japanse keuken? Bekijk dan ons menu en ontdek wat voor lekkere gerechten onze sushichefs voor jullie bereiden.