Skip to main content

Gegrilde eendenborst is één van de populairste grillgerechten bij Shabu Shabu. Eendenborst, oftewel Aigamo, wordt bij ons gegrild en geserveerd met sojasaus. Waarom is dit gerecht zo geliefd? Dat leggen wij uit in dit blog.

Wilde en tamme eenden

Er zijn twee soorten eend die worden gebruikt voor consumptie: wilde eenden en tamme eenden.
Tamme eenden worden vaak gehouden in stallen en wilde eenden lopen rond in het wild. Tamme eenden zijn het hele jaar door te verkrijgen, terwijl wilde eenden alleen maar tijdens het jachtseizoen te verkrijgen zijn: tussen 15 augustus en 31 januari. Eendenvlees wordt steeds vaker gegeten, vooral eendenborst. Eendenborst wordt gezien als een echte delicatesse en bevat veel ijzer, vitamine B en eiwitten.

Gegrilde eendenborstfilet

Het verschil tussen wilde en tamme eend

Tamme eenden worden vaker gegeten dan wilde eenden. Wilde eenden zijn meer in beweging geweest en hebben daardoor minder vet. Ook is er een verschil in smaak. Wilde eenden hebben een sterke smaak, terwijl tamme eenden een zachte, delicate en neutrale smaak hebben. Eveneens is wilde eend sneller gaar dan tamme eend.

Eendenborst

Eendenborst heeft dezelfde vorm als een kipfilet maar, heeft een andere kleur, structuur en smaak. Rauwe eendenborst is vaak bordeauxrood. Dit wordt rosé als u het gaart of lichtbruin indien u het laat doorbakken. Qua structuur is eendenborst malser, maar compacter. Ook heeft een eendenborst een vetrand, wat een kipfilet niet heeft. Tenslotte is de smaak anders. Eend heeft een sterkere smaak dan kip. Bij Shabu Shabu gebruiken wij tamme eendenborst voor dit heerlijke gerecht.

Eendenborst bij Shabu Shabu

De eendenborst bij Shabu Shabu serveren wij rosé gegrilld en gesneden in dunne plakjes. Daarnaast wordt er een heerlijke sojasaus bij geserveerd. De gegrilde eendenborstfilet staat onder de Japanse naam Aigamo op nummer 105 van onze dinerkaart.