Sushi is niet compleet zonder rijst! Het is daarom één van de belangrijkste ingrediënten voor sushi. Maar wat is sushirijst, ook wel Japanse rijst genoemd, nou eigenlijk? En wat is het verschil met de “gewone” rijst die wij regelmatig eten?

Wat is rijst

Allereerst, wat is rijst nu eigenlijk? Rijst is net als tarwe een graansoort, maar in bewerkte vorm bestaat het voornamelijk uit zetmeel en proteïne. Er zijn tienduizenden soorten rijst, waarvan er slechts 8000 geschikt zijn voor consumptie. Rijst bestaat in verschillende vormen: er zijn lange, middellange en ronde rijstkorrels. Ook zijn er verschillende vormen van bewerking. Zo heb je witte rijst, parboiled rijst (een tussenvorm) en zilvervliesrijst, waarvan de laatste het meest voedzaam is. In Nederland eten wij dagelijks voornamelijk langkorrelige dunne rijst. Deze komt voornamelijk uit de Verenigde Staten, Thailand en Suriname. Ook sushirijst wordt tegenwoordig veel gegeten in Nederland.

Wat is sushirijst

Sushirijst is rijst afkomstig uit Japan. Deze rijst is een stuk korter, ronder en dikker dan de rijst die wij dagelijks eten. Sushirijst is één van de belangrijkste ingrediënten voor sushi. Dit blijkt wel uit de betekenis: het woord sushi betekent “met azijn toebereide rijst”. Sushi zonder rijst wordt dan ook sashimi genoemd.

Waarom verschilt gewone rijst van sushirijst

Er zijn een aantal grote verschillen tussen gewone rijst en sushirijst. Ten eerste zijn de korrels van sushirijst een stuk korter en dikker dan gewone rijst. Sommige soorten sushirijst zijn zelfs volledig rond. Niet alleen de vorm verschilt; sushirijst moet ook vaker gewassen worden door de grote hoeveelheid zetmeel. Zetmeel zorgt ervoor dat sushirijst na het koken kleverig wordt waardoor het goed te vormen en kneden is zonder dat het rijstepap wordt. Daarnaast is sushirijst een stuk witter van kleur en het is glutenvrij (let op, de overige ingrediënten die in sushi worden gebruikt kunnen wel gluten bevatten). Tenslotte is de smaak van sushirijst iets zoet/zuur, waardoor de sushi nog lekkerder wordt.