Skip to main content

Het ingrediënt dat absoluut niet mag ontbreken in sushi, is de rijst. Zonder rijst mag sushi geen sushi genoemd worden. Maar hoe maak je nu de perfecte sushirijst? Lees snel verder, want wij delen graag ons geheim met je!

De koks van Shabu Shabu besteden extra veel aandacht aan het belangrijkste ingrediënt van de sushi: de rijst. Het is nog niet zo gemakkelijk om de sushirijst perfect klaar te maken. De rijst moet niet te lang koken, maar ook zeker niet te kort. Het moet niet te erg plakken, maar wel plakkerig genoeg zijn om niet uit elkaar te vallen. Daarnaast zijn de juiste temperatuur en de juiste smaak van groot belang voor de perfecte sushi. Wij geven je een kijkje in onze keuken, zodat je thuis zelf kunt proberen om de lekkerste sushi te maken.

Ingrediënten

500 gram sushirijst
750 ml koud water
6 eetlepels rijstazijn
4 theelepels suiker
2 theelepels zout

Benodigdheden

Een kookpan met een dikke bodem en een deksel
Een schone theedoek
Een schaal
Een spatel

Stap 1: was de sushirijst
Het is belangrijk om de sushirijst voor het koken eerst te wassen. Spoel de korrels goed af met koud water en zorg ervoor dat de rijstkorrels in beweging blijven. Wanneer het water troebel is kun je het weggooien en nieuw water gebruiken, net zo vaak tot het water helder blijft. Laat de rijst na het wassen 10 minuten uitlekken.

Stap 2: kook de rijst
Doe de rijst in de pan en voeg 750 ml water toe. Doe het deksel op de pan, breng de sushirijst aan de kook en laat het 2 minuten koken. Zet vervolgens het vuur laag en laat de rijst nog ongeveer 15 minuten doorkoken op laag vuur met het deksel op de pan. Laat hierna de rijst nog 15 minuten met de deksel op de pan staan. Wikkel hiervoor een theedoek om de deksel zodat de condens niet op de rijst drupt.

Stap 3: de rijst afkoelen
Voor goede sushi is de temperatuur van de rijst erg belangrijk. De sushirijst moet op kamertemperatuur zijn bij consumptie. De rijst kun je gelijkmatig afkoelen door te waaien met bijvoorbeeld een tijdschrift.

Stap 4: sushi-azijn klaarmakenOm de sushirijst helemaal af te maken, voegen wij zelfgemaakte sushi-azijn aan de rijst toe. Deze maak je als volgt: verwarm de rijstazijn samen met de suiker en het zout en roer totdat de suiker en het zout zijn opgelost. Ook voor de sushi-azijn is het van belang dat deze op kamertemperatuur is. Sprenkel het mengsel over de rijst terwijl je de rijst omschept.

Stap 5: de sushi rollen

Nu de rijst klaar is, is het tijd om de sushi te rollen. Houd er rekening mee dat de rijst tijdens het rollen en het serveren op kamertemperatuur moet blijven.

Vind je het toch te veel werk om zelf sushi te rollen? Of lukt het je ondanks deze tips maar niet om de perfecte rijst te maken? Kom dan langs bij Shabu Shabu en laat je verrassen door de heerlijke gerechten van onze koks.