Skip to main content

Wanneer je in een sushirestaurant gaat dineren krijg je vrijwel standaard een schaaltje met flinterdunne roze of gele plakjes gember op tafel. Die staat er natuurlijk niet alleen voor de gezelligheid. Samen met wasabi en sojasaus maakt gember je sushi diner compleet. Maar waarom eigenlijk? Je leest het hier!

Wat is het

Gari is jonge gember, gesneden in flinterdunne plakjes en ingelegd in azijn met suiker en een klein beetje zout. Hoe jonger de gember is, des te rozer deze kleurt. Hoe ouder de gember wordt hoe geler deze kleurt.

Hoe heet het

Hoewel Gari verre weg de meest gebruikte naam is kent de ingelegde gember vele benamingen. Wees dus niet verbaasd als je de volgende keer dat je sushi gaat eten één van de volgende termen hoort: sushi ginger, sushi gember, gembervlokken in azijn of amazu shoga.

Waarom bij de sushi

Het eten van gari is niet alleen lekker, het heeft ook een belangrijke functie. Door gari te eten neutraliseer je je smaakpapillen. Je kunt daarom gari het beste eten tussen de verschillende gerechten en hapjes door. Doordat je smaakpapillen neutraliseert wordt de smaak van de sushi niet beïnvloed door de vorige hap en proef je alles dus beter.

Super gezond

Naast dat gember een neutraliserende smaak heeft is het ook heel gezond. Zo bevat het een tal van mineralen, vitamines, aminozuren, spoorelementen en vezels. Gember is een wortelknol die vol zit met antioxidanten en arm is aan calorieën. Tevens heeft het eten van gember een positief effect op de spijsvertering, het maaggebied en de longen. Geen wonder dus dat de Aziaten de gemberplant dan ook al eeuwen als medicijn gebruiken.

Proef het verschil zelf

Bij Shabu Shabu willen we natuurlijk dat je extra geniet van de unieke smaken van onze sushi. Daarom serveren wij altijd een bordje met ingelegde gember. Ben jij benieuwd naar wat gember voor jou doet? Kom langs en test het zelf!