De feestdagen staan weer voor de deur en wat hoort er bij Kerst? Jawel, eten! Heb je nog geen idee wat het kerstdiner gaat worden, maar vind je het wel leuk om je familie en/of vrienden te verrassen met iets unieks? Dan zijn deze sushi kerst creaties echt iets voor jou.

Deze creaties zijn gemakkelijk te maken en het is tevens een leuke bezigheid om deze met z’n allen gezellig aan de keukentafel te decoreren.

Kerstman
Bij Kerst hoort sowieso de Kerstman. Deze wordt gemaakt met een plakje gerookte zalm, kleine strookjes zeewier en citroenschil voor de riem. Gebruik zilveren kraaltjes (cake toppings) voor de knopen.

Kerstboom
Voor de kerstboom gebruik je shiso blaadjes en een dun gebakken ei. Maak van leuke taartversieringen kerstballen en plak deze met bijv. een klein beetje mayonaise op de shiso blaadjes.

Sneeuwpop
Geef de sneeuwpoppen een mond door middel van zwarte sesamzaadjes en gebruik een klein stukje wortel voor de neus. Om ogen te creëren kun je zeewier gebruiken.

Rendier
De rendier is toch wel dé eye catcher van alle sushi ballen! Leg de gefrituurde tofu (ajitsuke inari) op de rijstbal en gebruik een granaatappelpitje voor de neus. Ook hier weer kun je zeewiercirkels gebruiken als ogen en maak het rendier helemaal af met de pretzels als oren.

Kleine tip: gebruik voor de kleine stukjes zeewier en andere onderdelen een tang of eetstokjes. Zo zijn ze gemakkelijker te bevestigen.

Ben je enthousiast geworden en kun je niet wachten om deze leuke kerst creaties te maken? Lees hieronder hoe je de rijstballen klaarmaakt en welke ingrediënten je erbij nodig hebt.

Ingrediënten

• 300 g ongekookte sushirijst
• 360 ml water
• 1 theelepel Konbu dashi poeder
• 1/2 kop rijstazijn
• 1,5 el suiker

Instructies

1. Kook de sushirijst in een rijstkoker of pot. Voeg het dashi-poeder toe en giet deze over de rijst. Voeg daarna het water toe om de rijst te koken.

2. Verwarm (terwijl de rijst kookt) de rijstazijn op matige temperatuur samen met het zout en de suiker in een kleine pot totdat de suiker is opgelost.

3. Schenk de sushi azijn over de rijst zodra deze gaar is en meng deze om de rijst te aromatiseren.

4. Als de rijst een beetje is afgekoeld, plaats je je favoriete topping in het midden van een stukje plastic.

5. Plaats een klein bolletje rijst bovenop de topping en verzegel het samen met het plastic en knijp zachtjes en vorm het tot een bal.

6. Blijf sushi-balletjes maken met verschillende toppings en serveer deze uit!

Bron: Chopstick Chronicles

https://www.chopstickchronicles.com/christmas-sushi-balls-temarizushi/