Skip to main content

Omdat sushi zo populair is wordt er veel gezegd en geschreven over het gerecht. Maar ondanks de aandacht die het gerecht krijgt, blijkt dat er genoeg informatie verspreid wordt die niet helemaal blijkt te kloppen. Tijd om deze sushi mythes voor eens en voor altijd te ontkrachten!

Sushi kan niet gegeten worden door zwangere vrouwen

Je komt erachter dat je zwanger bent en je kunt niet wachten op de geboorte van de baby. Een zwangerschap betekent wel dat je bepaalde voedingswaren moet laten staan, omdat dit beter is voor de gezondheid van je kleintje. Zo zal je bijvoorbeeld 9 maanden lang niet kunnen genieten van diverse vissoorten. Maar goed nieuws: je hoeft sushi niet te laten staan. Er zijn namelijk genoeg sushivarianten die helemaal geen vis bevatten. Ook mag je tijdens de zwangerschap onder andere blijven genieten van krab, kabeljauw en garnalen.

Niet visliefhebbers eten geen sushi

Sushi wordt door de meeste mensen geassocieerd met vis, maar wat zij waarschijnlijk niet weten is dat sushi helemaal niet altijd uit vis bestaat. Tegenwoordig bestaan er namelijk genoeg sushivarianten die met andere ingrediënten bereid worden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan diverse groenten, carpaccio, kip en ei.

Sushi bevat altijd zeewier

Niet iedereen is fan van de smaak en de structuur van zeewier, omdat het wat taai kan zijn. Als je lang op zeewier moet kauwen voordat je het kunt wegslikken, is het wier van slechte kwaliteit. De kwaliteit van het zeewier valt naast de smaak en de structuur te herkennen aan de kleur. Want hoe donkerder de zeewier, hoe beter de kwaliteit. Verse en kwalitatief hoogwaardige zeewier is allesbehalve taai en zal juist krokant zijn. We raden daarom aan om de sushi direct nadat het geserveerd wordt op te eten, aangezien het zeewier dan op zijn knapperigst is. Ben je überhaupt geen fan van de smaak en de structuur van zeewier? Dat geeft niets: er zijn namelijk genoeg sushivarianten die helemaal geen zeewier bevatten, zoals Oshi, Nigiri of Inari.

 Normale rijst kan een onderdeel van sushi zijn

De rijst die je normaal gesproken voor nasi gebruikt gaat niet in de sushi: daar plakt het namelijk niet voldoende voor. Als je dus van plan bent om zelf sushi te gaan maken, moet je speciale sushirijst aanschaffen. Houd er rekening mee dat het bereiden van de rijst met veel precisie moet gebeuren, aangezien dit het belangrijkste onderdeel van de sushi is.

Sushi eten we altijd met stokjes

Sushi wordt in het Westen vrijwel altijd met stokjes gegeten, maar een echte Japanner pakt de sushi gewoon met zijn handen op. Nederlanders denken dat het eten met stokjes bij sushi hoort, maar het wordt eigenlijk gedaan wegens het leuke aanzicht. Echte Japanners zal je bijvoorbeeld nooit sushi met stokjes zien eten en aangezien het gerecht uit Japan komt, weten zij wel hoe het hoort. De meeste mensen die niet met stokjes kunnen eten, voelen zich daar meestal vervelend onder. Maar dat hoeft dus helemaal niet: eet het gerecht lekker met je handen, zoals het hoort.