
Een Japanse avond zonder sake is als sushi zonder rijst, voor ons Nederlanders tenminste. Echter drinken Japanners zelf juist een kopje Japanse thee bij de sushi. Omdat sake van rijst is gemaakt vinden zij het niet passen bij rijstgerechten. Toch wordt sake in de Westerse wereld vaak gedronken bij de sushi. Maar wat weten we nu eigenlijk over sake? Wij vertellen je graag meer over dit Japanse drankje.
De bereiding van sake
Het type land, klimaat en de technische skills van de toji (hoofdbrouwer) zijn van groot belang bij het bereiden van sake. De rijst wordt eerst gewassen en gestoomkookt. Daarna mengt de toji het met de gist en koji. Koji is rijst die men kweekt met een schimmel die ervoor zorgt dat enzymen in de rijst geactiveerd worden. Dit is van belang voor het fermentatieproces. Deze schimmel staat ook wel bekend als aspergillus oryzae. Het gehele mengsel is dan klaar om te gaan fermenteren. Hierbij worden er in 3 delen (verdeeld over 4 dagen) meer rijst, koji en water aan het mengsel toegevoegd. Dit fermenteren heet ook wel shikomi. Na 18 tot 32 dagen rust is het tijd om het mengsel te persen, filteren en mixen. Dit vormt de basis van de sake, waarna er alcohol kan worden toegevoegd.
Verschillende types sake
Om te beginnen is er sake met en zonder extra toegevoegde alcohol. Er zijn 3 types sake zonder toegevoegd alcohol, namelijk Junmai Daiginjo-Shu, Junmai Ginjo-Shu en Junmai-Shu. Ook bestaan er 3 types sake met toegevoegd alcohol: Daiginjo-Shu, Ginjo-Shu en Honjozo-Shu. In onderstaand schema vind je meer informatie over de verschillende types sake. De types sake bovenaan het tabel hebben de beste geur en complexiteit. Voor de beste kwaliteit betaal je echter ook de hoogste prijs.
In Nederland drinken mensen graag een glaasje sake bij de sushi. Bij ons kun je ook genieten van deze combinatie. Maak een afspraak bij één van onze restaurants voor een fijn Japans avondje uit.