Skip to main content

Sojasaus is één van de ingrediënten die u standaard bij uw sushi geserveerd krijgt. Deze smaakmaker is een echte toevoeging voor de sushigerechten en zorgt voor een extra smaak dimensie. Maar wat is sojasaus precies? En hoe eet u dit in combinatie met verse sushi? In dit blog leest u alles over dit product.

Er bestaan verschillende soorten sojasaus, de basis van deze sauzen is de sojaboon. Sojasaus wordt namelijk gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Naast de gefermenteerde sojabonen worden er nog diverse andere producten toegevoegd aan de saus zoals; geroosterd graan, water en zeezout.

Sojasaus wordt eigenlijk in heel Azië gebruikt, toch zijn er grote verschillen tussen de diverse soorten sauzen. Zo is de Chinese sojasaus gemaakt van hoofdzakelijk sojaboon, hier worden dan ook relatief weinig soorten graan aan toegevoegd. De Indonesische sojasaus wordt ‘Kecap’ genoemd en komt voornamelijk voor in de zoete (manis) en zoute (asin) variant. Deze sojasaus wordt o.a. gebruikt voor het koken en marineren van gerechten.

De Japanse sojasaus kent een lange traditie en er bestaan dan ook verschillende soorten saus. Eigenlijk word in alle Japanse sojasauzen graan gebruikt, hierdoor is deze saus iets zoeter dan bijvoorbeeld de Chinese sojasaus. De verschillen tussen de sojasauzen ontstaan door het weglaten of toevoegen van bijvoorbeeld graan en de hoeveelheid sojabonen.

Hoe eet ik mijn sojasaus

Bij Shabu Shabu krijgt u de sojasaus apart geserveerd. U kunt de sojasaus vervolgens in een daarvoor bestemd bakje gieten. In principe kunt u de sojasaus bij elk gerecht eten, zo kunt u zelf het best ‘testen’ bij welk gerecht de saus het lekkerst smaakt.

In Japan kent men echter bepaalde etiketten, zo is het ongebruikelijk om een nigiri sushi met de rijst in de sojasaus te dopen. Deze ‘dient’ u ondersteboven (dus met de vis naar beneden) in de saus te dopen. Ook is het ongebruikelijk om de sushi volledig in de sojasaus te dopen. In Japan is dit een soort van belediging voor de sushi chef en suggereert u dat de originele smaak niet goed is.

Natuurlijk zijn de bovenstaande voorbeelden echt Japans, bij Shabu Shabu kunt u net zoveel sojasaus gebruiken als dat u lekker vindt. Benieuwd naar onze sushi gerechten? Kom dan eens langs in één van onze vestigingen, een overzicht van onze restaurants vindt u hier.