Skip to main content

In sushirestaurants in Europa zijn niet alle gewoontes en tradities uit Japan terug te vinden. Wanneer u sushi gaat eten in Japan is het daarentegen wel handig als u een beetje op de hoogte bent van de typische Japanse gebruiken. Hoewel de Japanners niet zullen verwachten dat u alle regels kent, vinden zij het leuk om te zien als u zich heeft verdiept in hun cultuur. Ook zijn er bepaalde dingen die u beter niet kunt doen wanneer u sushi gaat eten in Japan, zoals naar iemand wijzen of met je stokjes in je eten prikken.

Sociale gewoontes in Japan

Als u gaat dineren met Japanners is de begroeting een belangrijk moment. Japanners begroeten elkaar door een lichte buiging te maken. Daarnaast houden zij niet van lichamelijk contact en van te lang in de ogen te worden gekeken. Ook is het erg onbeleefd om met een vinger iemand aan te wijzen; als u echt wilt wijzen, gebruik dan uw hele hand. Verder is het gebruikelijk dat u uw schoenen uittrekt wanneer u een restaurant binnenkomt.

Eten en drinken in Japan

Tijdens het eten zijn er ook een paar dingen waar u op moet letten. Prik of wijs nooit met uw stokjes in of naar uw eten. Daarnaast is het belangrijk om nooit uw eigen glas te vullen met drinken. In Japan is het gebruikelijk om alle andere gasten bij te schenken, inclusief de gastheer. Uw glas wordt vanzelf bijgevuld door iemand anders. Voel je in Japan zeker niet verplicht om alcohol te bestellen: alcohol en koffie is hier erg duur en daarom wordt er vaak water en thee gedronken bij de maaltijd.

Fooi geven en afrekenen in Japan

In Japan betaalt de gastheer meestal het eten. Als u wordt uitgenodigd voor een etentje hoeft u als het goed is dus niet af te rekenen. Als u zelf de gastheer bent, betaal dan zo onopvallend mogelijk de rekening door even van tafel te lopen. Het geven van fooien is totaal niet gebruikelijk in Japan en kan zelfs als beledigend worden ervaren.

Gewoontes bij ShabuShabu

Met deze tips weet u zeker dat u een keurige gast bent in Japanse sushirestaurants. Bij ShabuShabu hoeft u gelukkig geen rekening te houden met al deze regels: bij ons kunt u heerlijk uzelf zijn, uw schoenen aanhouden en intussen genieten van onze overheerlijke Japanse sushi. Vind hier al onze vestigingen of bekijk alvast onze menukaart.