Skip to main content

Sushi eet je natuurlijk met stokjes én met een kopje sake erbij, want dat is typisch Japans. Of toch niet? Lees hieronder welke dingen wij allemaal wel eens doen wanneer we sushi eten, maar die éigenlijk not done zijn in Japan.

1  sake drinken

Hoewel sake een typisch Japans drankje is, wordt dit in Japan niet genuttigd bij de sushi. Het hoofdingrediënt van sake is namelijk rijst, waardoor het niet gebruikelijk is om dit drankje in combinatie met rijstgerechten te drinken. In het Westen is het erg populair om sake bij de sushi te drinken. Stiekem vinden wij dit ook wel erg lekker en raden dit zelfs aan. Japanners drinken vaak Japanse thee bij de sushi, omdat het gezond is en het de smaak van de sushi niet overheerst. Daarnaast is Japans bier een zeer populair drankje bij de sushi. Bij Shabu Shabu hebben wij diverse smakelijke Japanse bieren in ons assortiment.

 

2  eten met stokjes

In het Westen denken we vaak dat Japanners alles met stokjes eten, maar in Japan eten ze sushi juist met de handen. Het eten van sushi met stokjes is een typisch Westers gebruik en is hier waarschijnlijk geïntroduceerd omdat het er leuk en Aziatisch uitziet. Het is dus helemaal niet erg als het je niet lukt om het eten met stokjes onder de knie te krijgen. Eet je sushi vanaf nu gewoon lekker met je handen, zoals het hoort!

 

3  je sojasaus met wasabi mengen

De wasabi mengen met sojasaus is geen goed idee omdat je sojasaus op deze manier naar wasabi smaakt. Hierdoor zijn de wat pittigere sushi automatisch minder lekker; door het mengsel is de wasabi moeilijker te doseren. Daarnaast wordt het overmatig gebruik van wasabi in Japan gezien als een belediging richting de chef: blijkbaar is zijn sushi niet lekker genoeg. Dit geldt overigens ook voor het gebruik van veel sojasaus. Het is om die reden ook not done om je (nigiri) sushi met de rijstkant in de sojasaus te dippen. De rijst neemt dan zo veel sojasaus op dat de originele smaak van de sushi niet meer te proeven is.

 

4  sushi in stukjes eten

Sushi hoor je in één keer in je mond te stoppen. Is de sushi echt te groot? Doe het dan in twee happen, maar leg je sushi tussendoor niet terug op je bord. Ook dit zien Japanners als een belediging.

 

5  sushi in de koelkast bewaren

De beste temperatuur om sushi te eten is wanneer de gerechten op kamertemperatuur zijn. Sushi in de koelkast zetten is dus geen goed idee. De smaken verliezen hun kracht en de nori (zeewier) wordt slap. Sushi hoort daarom meteen na bereiding geconsumeerd te worden en je kunt het eigenlijk niet bewaren. Dat maakt natuurlijk niet uit, want wees eerlijk: alle sushi in één keer opeten is helemaal niet erg!

Ben je benieuwd hoe je jouw sushi wel volgens de Japanse regels eet? Lees dan eens onze blog sushi eten in Japan door. Dankzij de tips in dit blog eet jij sushi als een echte inwoner van Japan.

Natuurlijk gelden deze ‘regels’ vooral in Japan en trekken wij ons er in het Westen niet zo veel van aan. Bij Shabu Shabu ben je welkom om van je sushi te genieten zoals jij dat wilt. Wil jij ook eens genieten van de heerlijke sushi gerechten in een van onze restaurants? Bekijk dan de menukaart en reserveer een tafel bij het restaurant van jouw keuze. Hier geniet je van een fantastische all you can taste ervaring.