Skip to main content

Shabu Shabu serveert al jarenlange verse en overheerlijke sushi, de sushi traditie is echter al eeuwenoud! In dit blog lees je alles over de geschiedenis van dit heerlijke product.

Ronde de vierde eeuw v. Chr. werd in Zuidoost-Azië de vis ingepakt met rijst. Door de vis in te pakken met rijst bleef deze langer goed. Technisch en historisch gezien is dit de allereerste vorm van sushi.

Niet uit Japan maar uit Zuid Oost Azie

In Zuid-Oost Azië langs de Mekong rivier hadden de mensen een speciale techniek om de vis goed te kunnen bewaren. Deze techniek wordt gezien als het begin van het ontstaan van sushi. De vers gevangen vis werd in gekookte rijst gelegd en ging hierdoor fermenteren. Hierdoor was de vis soms tot wel een jaar houdbaar. In tegenstelling tot nu werd de rijst weggegooid. De vis werd dus niet met rijst en vis voorgeschoteld.

Toen deze techniek naar Japan was overgevlogen werd de rijst een onderdeel van het gerecht. Het is dus niet verwonderlijk dat Japan wordt beschouwd als de grondlegger van de hedendaagse sushi. Japanners aten de nog niet volledige gefermenteerde rest samen met de vis. Dit had een typische zurige smaak. Omdat veel Japanners niet hielden van de geur van de vis en de gefermenteerde rijst gingen ze op zoek naar een alternatief om deze zurige smaak bij de sushi te krijgen zonder de rijst te laten fermenteren. Het alternatief werd uiteindelijk het gebruik van rijstazijn wat wij vandaga de dag nog steeds wordt gebruikt.

De hedendaagse sushi

De Japanners zijn uiteindelijk degene geweest die zijn gaan experimenteren met de sushi zoals wij die tegenwoordig kennen. In Tokio konden mensen zich steeds meer veroorloven en ging men experimenteren met verschillende soorten vis, groentes en andere zeevruchten. Toen in 1923 een aardbeving in Tokio veel restaurants had verwoest gingen veel sushi-restaurant eigenaars hun heil ergens anders in Japan zoeken. Hierdoor verspreidde de sushi zich over het hele land.

Dankzij moderne technieken en de immigratie van Japanners naar andere delen van de wereld heeft dit gerecht zijn intrede gedaan in de rest van de wereld. In grote delen van de wereld weren restaurants geopend waar men sushi begon te verkopen. In de loop der jaren zijn er veel varianten ontstaan op de traditionele sushi gerechten.

Bij Shabu Shabu vindt u dan ook diverse nieuwe en speciale sushi combinaties, wat dacht u van de gunkan sushi met aloë vera en mango of de inside out maki met zalm en kaas?! Wilt u meer van onze lekkere gerechten zien of bent u op zoek naar een restaurant bij u in de buurt? Kijk dan snel op de restaurants pagina.