Skip to main content

Voor het maken van onze sushi rolls wordt een bijzonder soort sushi rijst gebruikt. Maar waar komt deze eigenlijk vandaan? En hoe kunt u zelf sushi rijst maken? In deze blog leert u meer over sushi rijst. Ook vindt u hier een sushirijst recept. Geen zin om sushi rijst te maken? Kom gezellig eten in een van onze restaurants!

Wat is sushi rijst

Sushi betekent letterlijk “met azijn bereide rijst”. Het is een Japanse rijstsoort die onder andere wordt gebruikt om de rolletjes te maken die wij kennen als sushi. Het verschil tussen sushi rijst en “normale” rijst is simpel: sushi-korrels zijn een stuk dikker, ronder en korter. Ook zit er meer zetmeel in sushi rijst, waardoor hij plakkeriger wordt. Ideaal om sushi mee te maken dus!

Kan ik zelf sushi rijst maken

Voor het maken van sushi is rijst koken essentieel. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan! De rijst moet plakkerig zijn, maar niet té. Hij moet niet te lang, maar ook niet te kort koken in de juiste hoeveelheid water. Ook hoeveel sushi rijst er per rol wordt gekookt is belangrijk. En tot slot moet de rijst voor uw sushi de juiste temperatuur hebben. Het is dus nog best een kunst. Gelukkig hebben wij bij SHABU SHABU een hoop experts die voor u een heerlijk sushirijst recept in petto hebben.

Sushi rijst koken stap voor stap

Benodigdheden voor vier sushi rolls:

  • 500g sushi rijst
  • 750 ml water (koud)
  • 6 eetlepels rijstazijn*
  • 4 thee lepels suiker
  • 2 thee lepels zout
  • Pan met deksel
  • Theedoek
  • Schaal 
  • Spatel

*Als alternatief op rijstazijn, zout en suiker is er ook kant-en-klare sushi azijn verkrijgbaar.

Stap 1 wassen

Voordat u de rijst kookt, is het belangrijk dat u de sushi rijst wast. Was de rijst met koud water in een vergiet of zeef en schep de rijst om zodat deze in beweging blijft. Blijf de rijst wassen totdat het water helder is. Laat de rijst na het wassen nog 10 minuten uitlekken.

Stap 2 koken

Doe de rijst in een pan met 750 milliliter water. Kook de rijst eerst 2 minuten op hoog vuur. Laat daarna de rijst ongeveer 15 minuten op laag vuur koken met de deksel erop. Zet dan de pan van het vuur en dek de pan af met een theedoek. Laat de rijst 15 minuten zo staan.

Stap 3 afkoelen

Om de sushi rijst op temperatuur te krijgen, kunt u het beste wapperen met een waaier of tijdschrift. Zo koelt de rijst gelijkmatig af tot kamertemperatuur.

Stap 4 azijn maken

Als u ervoor kiest om zelf sushi azijn te maken, doet u dat als volgt: verwarm de rijstazijn, het zout en de suiker. Blijf vervolgens roeren tot de suiker en het zout zijn opgelost. Ook de azijn hoort op kamertemperatuur te worden geserveerd. Sprenkel de azijn al roerend door de rijst heen. Maakt u de azijn liever niet zelf, dan is er tegenwoordig ook sushi azijn verkrijgbaar in de supermarkt.

Stap 5 rollen maar

Als de rijst is gelukt, rest er nog een laatste stap: het rollen van de sushi. Maar hoeveel sushi rijst per rol is genoeg? De hoeveelheid rijst in dit recept is in principe voldoende voor vier sushi rolls. Echter is de hoeveelheid die u nodig heeft ook afhankelijk van de vulling en hoe groot u de rollen wil maken.

Toch geen zin om zelf sushi rijst klaar te maken

Of is de rijst mislukt? Geen zorgen, bij SHABU SHABU ontvangen wij u graag. Bekijk nu onze sushi menukaart en reserveer een tafel bij een vestiging bij u in de buurt. Of bestel online uw favoriete sushi rolls voor thuis!