Skip to main content

Japans populairste bijdrage aan de wereld: sushi! Sushi wordt bereid met slechts een handvol ingrediënten, maar de combinatie van smaken en texturen zijn bijna oneindig. Er bestaat een stukje sushi voor iedereen en met deze handleiding voor beginners kan iedereen de fijne kunst van het eten van sushi leren.

Sushirijst

Het draait allemaal om de rijst. Sushi betekent letterlijk; rouwe vis gerold in rijst. Sushi refereert naar de rijst die wordt gebruikt bij het maken van deze heerlijke kleine rolletjes.

Sushi

Nori is het geroosterde zeewier dat gewikkeld is rond de maki sushi. Uramaki zijn binnenstebuiten rollen. Temaki zijn handrollen die er uitzien als ijshoorntjes. Nigiri is sushi met plakjes vis bovenop en sashimi zijn flinterdun gesneden stukjes rauwe vis geserveerd met rijst.

Vingervoedsel

> Sushi wordt traditioneel gegeten met de hand. Wil je stokjes gebruiken, doe dit gerust. Echter, wanneer er een handdoek klaarligt voor je handen wordt er verwacht dat je sushi eet me je handen.

Altijd in een enkele hap

Nooit, maar dan ook nooit snij je de sushi doormidden. Eet je sushi altijd met één hap op (op deze manier smaakt de sushi het beste).

De waarheid over wasabi

De werkelijke Wasabi plant, oftewel Japanse mierikswortel, is moeilijk te kweken en daarom vrij prijzig. Om de wereldwijde vraag bij te kunnen houden is wasibi in het restaurant meestal niet het echte werk. Het is gemaakt van mierikswortel, mosterd en groene kleurstof.

Wasabi met sojasaus

Doe geen wasabi in de sojasaus. In plaats daarvan doe je een kleine hoeveelheid voor het eten op je sushi. Mocht je last krijgen van wasabi branden, adem door de neus.

Sojasaus

Het is onbeleefd om te veel sojasaus achter te laten in je bakje. Begin met een beetje en vul het aan wanneer nodig. Verdrink je sushi niet, maar doop je sushi voorzichtig in de sojasaus. Bij het eten van nigiri sushi dip je de vis eerst in de sojasaus om de vis meer smaak te geven.

De juiste volgorde van de vis

Eet je vis in de juiste volgorde om de smaakbeleving te vergroten. Begin bij de witte vis, vervolg met de rode vis en ga verder van de lichtere vissen naar de wat vettere vissen. Bewaarde de vis met de sterkste smaak voor het laatste en eindig met zoete ei sushi.

Misosoep

Hoewel Miso soep meestal wordt gegeten als voorgerecht, bevorderd de soep eigenlijk de verwerking van het eten en word het traditioneel gegeten als afsluiting van het hoofdgerecht.

Wilt u onze tips in praktijk brengen? U bent van harte welkom in onze restaurants om te genieten van de lekkerste Japanse gerechten en dranken.