Rond de vierde eeuw voor Christus werd in Zuidoost Azië vis ingepakt in vers gekookte rijst zodat deze langer goed bleef. In eerste instantie werd de rijst weggegooid, maar toen deze conserveringsmethode werd overgenomen door de Japanners (in 1603), werd de rijst onderdeel van het gerecht: de eerste vorm van sushi werd geboren!
Later, toen de Japanners zich steeds duurdere ingrediënten konden veroorloven, werd de zure smaak van de gefermenteerde ‘zure’ rijst nagebootst door rijstazijn aan de rijst toe te voegen. Aan de begin van de negentiende eeuw werd de sushi ontwikkeld zoals wij deze vandaag kennen. Pas in de tweede helft van de negentiende eeuw werd sushi wereldwijd bekend en in 1970 werd het eerste sushi restaurant geopend in Nederland. In eerste instantie was sushi erg duur en werd gezien als een kostbare delicatesse. Tegenwoordig zijn er veel sushi restaurants in ons kikkerlandje in alle prijsklassen.
De sushi die hier in Nederland hebben, smaakt anders dan de traditionele Japanse sushi. In de Westerse cultuur wordt sushi vaak met sausjes geserveerd en worden er vaak veel ingrediënten toegevoegd voor extra smaak. Daarnaast dopen wij onze sushi in een mengsel van soja saus, wasabi en ingelegde gember. Japanners houden hun sushi vrij eenvoudig en eten deze niet met sausjes of sojasaus. Zij gebruiken alleen de ingelegde gember als gehemeltereinigingsmiddel tijdens het eten van de verschillenden sushi soorten door. Op deze manier kan men ultiem genieten van de smaak van verse vis.