Skip to main content

Zoals de meeste sushiliefhebbers weten is het onder andere het zeewier, oftewel de Nori, die de sushigerechten gezond maakt: het bevat namelijk veel vitamines en eiwitten. Maar naast het zeewier die voor de sushi gebruikt wordt, bestaan er nog veel meer verschillende soorten en kleuren wieren.

Zeewier is fotosynthetisch waardoor de kleur en de plaats in het water van de zon afhangen. De zon kan er dus voor zorgen dat het zeewier een kleur krijgt. Zeewier kan o.a. groen, bruin, rood of blauw worden. De groene wieren drijven over het algemeen in het ondiepe water, terwijl het rode zeewier zich in een diepte van honderd meter kan bevinden. De bruine wieren kan je tot een paar meter daaronder nog aantreffen en de blauwe wieren bevinden zich nog vele malen dieper in zee.

Groene wieren

Groene wieren hebben hetzelfde blad als landplanten waardoor zij als de voorouders van deze planten worden beschouwd. Groenwieren komen op veel verschillende plekken in de wereld voor en leven dan ook in diverse leefmilieus. Bekende groene wieren zijn zeesla, rotswier en viltwier.

Bruine wieren

De bruine wieren komen enkel in de zee voor, maar behoren wel tot de grootste zeewierengroep op  aarde: de Laminaria. Deze zeewierensoort kan tot zeventig meter lang worden en heeft vaak een ingewikkelde bouw, omdat ze eigenlijk altijd vertakt zijn en daarbij een strengelvormige structuur hebben. Daarnaast hebben deze wieren een belangrijke medicinale werking omdat ze fucoidan bevatten. Dit is een stof die tumor remmende eigenschappen heeft, waardoor de meeste Aziaten er twee eetlepels per dag van eten. Zij bakken het zeewier mee, waardoor het onderdeel van een gerecht wordt. Naast de populaire Laminaria wieren zijn hijiki, blaaswier en zee spaghetti ook bekende bruine wieren.

Rode wieren

Rode wieren worden vaak door de mens gegeten, denk bijvoorbeeld maar eens aan Nori die gebruikt wordt om sushi te bereiden. Om Nori te krijgen worden rode algen en porphyra zeewiersoorten geteeld en na iets meer dan veertig dagen geoogst. Uit deze oogst komen de bekende zwart-groene velletjes tevoorschijn en kan sushi daadwerkelijk gemaakt worden. De wieren die gebruikt worden om de Nori te maken groeien gelukkig heel snel, waardoor het vlot geoogst kan worden. Dit is natuurlijk een enorm pluspunt aangezien sushi wereldwijd ontzettend veel gegeten wordt. De populariteit van sushi blijkt ook wel uit het omzetcijfer van de Nori: het levert namelijk twee miljard euro per jaar op. Naast het feit dat deze wieren erg bekend zijn wegens de sushi is het ook nog eens erg gezond aangezien het allergische reacties afremt en een positieve werking op het immuunsysteem heeft.

Sushi met een nori vel

Blauwe wieren

De blauwe wieren behoren eigenlijk niet tot de zeewieren omdat het bacteriën zijn. Deze wieren worden ook wel cyanobacteriën genoemd en worden gekenmerkt door de slijmlaag waarmee zij kalk uit het zeewater vast kunnen houden. Spirulina is een bekend voorbeeld van een blauwe wier en wordt vaak als gezondheidsproduct aangeboden wegens de reinigende en herstellende werking.