Skip to main content

Bij sushi denkt met doorgaans aan opgerold rijst omringt door zeewier met een vulling van vis. Dit is inderdaad één van de meest gegeten soorten sushi, maar er bestaan veel meer varianten. In dit blog gaan we dieper op de verschillende soorten sushi in!

Maki

Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter. De sushichefs snijden deze rol vervolgens in kleinere stukken.

Temaki

Deze Maki sushivorm kenmerkt zich door haar kegelvormige uiterlijk. De vullingen zijn daarbij van de bovenkant zichtbaar. Het wordt vooral gebruikt om de sushi op een mooie manier te kunnen presenteren. Deze sushi eet je met de hand in plaats van met stokjes.

Uramaki

Uramaki staat ook wel bekend als de “Inside-out” sushi. Bij deze sushi wordt er meestal gebruik gemaakt van twee (of meer) soorten vullingen. De Uramaki heeft zowel haar vulling als zeewier aan de binnenkant. En dus een maki die binnenstebuiten is gekeerd!

Narezushi

De letterlijke vertalen van Narezushi is ‘volwassen sushi’. De vis wordt op een speciale bewaard/gerijpt (tot ongeveer zes maanden) en wordt daarna pas opgegeten. De vis wordt daarbij gevuld met zout, deze sushisoort is traditioneel Japans en vind je bijna niet in Nedederland.

Nigiri

Nigiri is een sushivorm waarbij een stukje vis op een bedje van rijst wordt gelegd. In Japan legt men hier traditioneel een beetje wasabi tussen voor extra body. In Nederland wordt de wasabi los geserveerd omdat niet iedereen deze pittige smaak lekker vindt.

Gunkan

Gunkan sushi behoort ook tot de Nigiri sushi. Bij Gunkan wordt de sushi echter ook omringt door zeewier. Hierdoor blijft er mee ruimte over voor een extra topping. De sushi kan verschillende soorten toppingen bevatten zoals: viskuit, Hollandse garnalen of pittige tonijn.

Oshi

Oshi staat voor ingedrukt. Het wordt weinig gegeten in Nederland. Het wordt door middel van houten stukken in elkaar geperst. Na het snijden creëer je hierdoor de kenmerkende blokjes.

Naast deze bekendere soorten bestaan er nog een heleboel andere soorten sushi. Veel van deze bekende soorten serveren wij in onze sushi restaurants. Reserveer nu en proef een aantal verschillende soorten om erachter te komen welke sushi u het lekkerst vindt. Bij al onze restaurants hanteren wij het All you can eat concept. U kunt dan twee uur lang onbeperkt genieten van de lekkerste sushi voor één vaste lage prijs.