Skip to main content

Veel sushirestaurants maken gebruik van viseitjes in sushigerechten. De grotere eitjes worden door liefhebbers beschreven als heerlijke toevoeging aan een gerecht: ze knappen open in de mond, wat een enorme smaakexplosie veroorzaakt. Naast de smaaksensatie zorgen de gekleurde bolletjes er ook voor dat de sushi er extra lekker uitziet. Bij Shabu Shabu krijgen wij vaak de vraag wat ‘die bolletjes op de sushi’ zijn. Wij vonden het daarom tijd om de verschillende soorten viseitjes en het gebruik ervan eens te bespreken.

3 veelgebruikte soorten viseitjes

Viseitjes, ook wel viskuit genoemd, zijn onbevruchte eitjes van een vis. Ze komen uit de eierstokken van een vis. Deze 3 soorten viseitjes worden het meest gebruikt:

Kaviaar

De meest bekende (en duurste!) soort viseitjes is kaviaar. Deze viskuit komt van de steur, het liefst van de wilde steur uit de Kaspische Zee. Kaviaar wordt ook wel het ‘zwarte goud’ genoemd. De meeste kaviaar komt uit Rusland, Iran of China. In België, Italië en Frankrijk wordt er ook kaviaar gekweekt.

Ikura

Een goedkopere variant van kaviaar is ikura. In de Russische taal noemen ze kaviaar ‘ikra’ (uitgesproken ikura) en de Japanners hebben dit woord van de Russen geleend. Ikura heeft een doorsnede van ongeveer een halve centimeter en is erg zacht. Dit soort kaviaar wordt met de hand verwerkt, waardoor het geen goedkoop ingrediënt is. Toch is het beduidend goedkoper dan kaviaar.

Tobiko

Tobiko is de goedkoopste variant viseitjes en wordt ook wel ‘kaviaar voor de armen’ genoemd. Deze eitjes komen van de Japanse vliegende vis. Omdat tobiko voordelig is, maken veel restaurants er gebruik van. Dit soort viskuit is verkrijgbaar in de originele licht oranje kleur, maar ook in het rood (gemengd met bieten), zwart (gemengd met octopus inkt) en groen (gemengd met wasabi). De eitjes, met een doorsnede van 0,5 tot 0,8 mm, hebben een iets stevigere buitenkant dan ikura. Hierdoor kan het met een centrifuge verwerkt worden, wat ervoor zorgt dat tobiko niet zo duur is als kaviaar.

Viseitjes bij Shabu Shabu

Ook bij Shabu Shabu kunt u genieten van de bijzondere smaak van viseitjes. Probeer bijvoorbeeld eens de Scallop Roll met heerlijke coquille, avocado, zoetwatergarnaal en zwarte kaviaar. De Masago en de Wasabi Masago bestaan uit tobiko, en de Black Pearl is daar ook mee gegarneerd. Tevens kunt u genieten van heerlijke zalmeitjes (ikura) in onze Salmon Roe. Bent u benieuwd geworden naar de smaakexplosie van de verschillende soorten viseitjes? Reserveer snel een tafeltje bij één van onze vestigingen.